Чи повинні дизайнери розуміти програмний код?

Велика частина дизайнерської спільноти знаходиться в суперечці про те, чи повинні дизайнери вміти писати програмний код.

Багато дизайнерів вважають, що дизайнери й розробники повинні співпрацювати, але кожен повинен займатися тим, на чому розуміється. Інші не бачать проблеми в тому, щоб розмовляти з розробниками однією мовою.

Істина, ймовірно, десь посередині. Розуміння сутності коду не означає, що дизайнер повинен стати досвідченим програмістом, він просто буде розуміти точку зору розробника.

Як заявив Аарон Волтер, віцепрезидент з дизайн освіти в InVision, в статті «Toptal Design Talks: «Не вб’є дизайнера, якщо він буде трохи розумітися на HTML, CSS, і, можливо, трохи на JavaScript».

Тема «Чи повинні дизайнери вивчати код» гаряче обговорюється. Хоча деякі авторитетні дизайнери є гарними кодерами, багато хто вважає, що фокус безпосередньо на професійних навичках є пріоритетним. Інші ж вважають, що сьогодні для дизайнера мати додаткові навички є великим плюсом і ніщо не повинно заважати дизайнерові мати інші корисні навички, такі як написання коду.

Тоді постає питання, наскільки глибоко дизайнери повинні розуміти кодування? Чи не буде це просто втратою часу, щоб заступити на територію розробників?

Спробуємо розібратися. Переваги знання базового HTML і CSS.

Дизайнери зможуть отримати велику користь маючи базові знання про те, що називається «frontend» (зовнішній вигляд WEB-проекту), що описуєтся HTML (Hyper Text Markup Language) і CSS (Cascading Style Sheets – мова, яка описує стилі компонентів в документі HTML), і, можливо, будуть здивовані тим, наскільки легко вивчити основи.

HTML і CSS не включають логіку програмування. Буква M в HTML означає «розмітку», спосіб описати кодовану структуру елементів сторінки, які є будівельними блоками сторінок.

HTML, CSS і JavaScript, утворюють тріаду основних технологій для World Wide Web. Розуміння того, як відображаються сторінки за допомогою коду, забезпечить більш глибоке розуміння процесу розробки інтерфейсу.

Це, в свою чергу, змусить дизайнерів глибше замислитися про свої проєкти і про те, як зробити їх більш ефективними для цього процесу. Вони будуть знати, чого можна легко досягти, а що буде складніше.

Розуміння кодування однозначно покращить співпрацю з розробниками.

Однак важливим залишається питання: чи буде кодування для дизайнерів залишатися актуальним у довгостроковій перспективі? Серед дизайнерів є підозра, що завдяки штучному інтелекту і машинному навчанню дизайнери скоро зможуть розробляти без коду. Просто перетягуйте та переміщуйте об’єкти по екрану, а потім натисніть кнопку, і штучний інтелект все це закодує.

Іншими словами, робочі місця для цих типів розробників швидко зникнуть. Автори статті вважають що у найближчому майбутньому дизайнери, які розуміють код, все ще можуть бути затребувані на ринку.

Отже, чи повинні дизайнери вміти кодувати? Це риторичне питання. Але розуміння коду, або демонстрація глибоких знань у різних технологіях дизайнерами, стануть великою перевагою для будь-якої міждисциплінарної команди, і це обов’язково окупиться в довгостроковій перспективі!

За матеріалами: TNW

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *